Qatarissa vietettiin viime vuoden lopulla jalkapallon maailmanmestaruuskisoja, yhtä maailman tärkeimmistä ja odotetuimmista urheilutapahtumista. Kuten aina, se sai jalkapallofanit ja perheet kokoontumaan ja nauttimaan yhdessä jännittävistä otteluista. Tapahtuma oli erityisen tervetullut yhteiskunnan kokemien muutosten jälkeen Covid 19 pandemian myötä. Se on aiheuttanut epävarmuutta ja stressiä monilla elämän osa-alueilla, ja suurten urheilutapahtumien lopettaminen oli suuri menetys kaikille urheilufaneille. MM-kisat tarjosivat kaivattua ajanvietettä ja auttoivat nostamaan ihmisten mielialaa näiden vaikeiden aikojen jälkeen.

Samasta syystä ei ole yllättävää, että Qatarin MM-kisat rikkoivat monia ennätyksiä erityisesti online-vedonlyöntialalla. Rahapelit netissä ovat erittäin suosittuja suomalaisten, mutta myös muiden eurooppalaisten keskuudessa. Urheiluvedonlyöntiyhtiöt ylittivät 597 miljoonaa euroa panoksissa ja 70 miljoonaa euroa bruttopelituloissa, ja arvioiden mukaan verkossa tehtyjen vetojen kokonaismäärä voi olla yli 900 miljoonaa euroa. Tämä nettivedonlyönnin kasvu saattoi osittain johtua Covid-19-pandemian jälkivaikutuksista, jotka vaikuttivat rahapelitapojen muuttumiseen ja tekivät online-vedonlyönnistä entistä yleisempää. Koska monet kasinot ja julkiset vedonlyöntipaikat ja urheilutapahtumat suljettiin terveysrajoitusten vuoksi, nettivedonlyönnistä tuli monille jännitystä etsiville ainoa vaihtoehto pandemiarajoitusten aikana. Vaikka vetojen määrä nousi 54 miljoonaan, mikä on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna vuoteen 2018, yhden vedonlyöntitapahtuman keskiarvo oli 11 euroa, mikä oli vain hieman vähemmän kuin vuoden 2018 MM-kisojen vastaava summa. Tämä voi johtua monien ulkomaisten valuuttojen heikkenemisestä eri puolilla maailmaa pandemian puhkeamisen seurauksena ja siitä johtuvista taloudellisista vaikutuksista, jotka tuntuivat erityisesti logistiikkaketjuissa.

Teknologia on tehnyt vedonlyönnistä helpompaa verkossa

Älypuhelinteknologian ja sovellusten yleistyminen on myös auttanut tekemään nettivedonlyönnistä turvallisimman tavan lyödä vetoa ilman, että tarvitsee altistua tartuntavaaralle tai matkustaa paikasta toiseen. Käyttäjäystävällinen käyttöliittymä ja helppotajuiset sovellukset helpottivat myös nettivedonlyönnin kokeilua kaikenikäisten ihmisten keskuudessa, myös niiden, jotka ovat olleet vastahakoisempia ottamaan käyttöön uutta teknologiaa. Tämä oli odotettavissa vanhemmilta ikäryhmiltä, joilla kestää yleensä kauemmin tottua uusien teknologioiden käyttöön. Se, mikä kuitenkin hieman yllätti alalla, oli naisten osallistumisen reilu kasvu, erityisesti 18-24-vuotiaiden nuorten naisten, jotka avasivat uusia pelitilejä tavanomaista suuremmassa määrin.

Urheilutapahtumaan liittyvät tekijät, jotka vaikuttivat vedonlyöntituloksiin

Yksi tekijä, joka vaikutti online-vedonlyönnin suosioon MM-kisojen aikana, oli otteluiden ajankohta. Toisin kuin muut MM-kisat, jotka järjestetään yleensä keskellä kesää, jolloin eurooppalaiset ovat lomalla, Qatarin ottelut pelattiin eurooppalaisten katsojien kannalta suotuisaan aikaan. Tämä saattoi johtaa siihen, että useammat eurooppalaiset katsoivat ottelut ja löivät niistä vetoa.

Toinen tilanne, joka hyödytti vedonlyöntioperaattoreita mutta aiheutti joillekin pelaajille pettymystä, oli turnauksen suuri määrä tasapelejä. Jalkapallossa tasapelit ovat yleisempiä kuin muissa urheilulajeissa, mutta koska pelaajat tyypillisesti lyövät vetoa siitä, että yksi joukkue voittaa toisen, tasapeliin päättyneissä otteluissa on vähemmän voittomahdollisuuksia. Tämä pätee erityisesti lohkovaiheessa, jossa ei ole jatkoaikaa tai tarvetta määritellä voittajaa rangaistuspotkuilla.

Näistä tekijöistä huolimatta Qatarin MM-kisat olivat valtava menestys. Tapahtuma toi yhteen ihmisiä kaikkialta maailmasta, lisäsi matkailua ja edisti jalkapallon suosiota maailmanlaajuisesti. MM-kisat olivat myös osoitus siitä, että ihmiset selviytyvät vastoinkäymisistä. Covid 19 pandemia oli häirinnyt monia elämän osa-alueita, mutta oli rohkaisevaa nähdä, miten ihmiset sopeutuivat ja löysivät uusia tapoja nauttia suosikkiharrastuksistaan.

Yhteenveto MM-kisojen vaikutuksesta nettivedonlyöntiin

Kaiken kaikkiaan Qatarin jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut olivat erinomainen esimerkki siitä, miten urheilutapahtuma voi yhdistää ihmisiä ja tarjota kaivattua taukoa arjen haasteista. Nettivedonlyönnin lisääntyminen turnauksen aikana ei ollut yllättävää, kun otetaan huomioon Covid 19 pandemian aiheuttamat muutokset monen betsaajan pelitottumuksiin. MM-kisojen menestys voidaan nähdä osoituksen ihmisten sietokyvystä ja sopeutumiskyvystä.